KONFERENSANLÄGGNINGAR.SE
DET NORDISKA NÄTVERKET FÖR KONFERENSBOKNING konferens i norden Kontur Konferens


DET DIGITALA NÄTVERKET DÄR DU SOM BOKAR KONFERENS NÅR UT TILL 3 000+ HOTELL & KONFERENSANLÄGGNINGAR HÄR FINNER DU MER ÄN 1 000 HOTELL OCH ANLÄGGNINGAR FÖR KONFERENS I HELA SVERIGE

KONFERENSREFERAT - KUNDERS ARTIKLAR OCH RAPPORTER FRÅN LYCKADE KONFERENSER

ARTIKEL #1

Anläggning: c/o Tammsviks Herrgård, Bro Stockholms län

Sabre Airline Solutions User Group Meetings på c/o Tammsviks Herrgård

Varje år arrangerar Sabre Rocade, ett helägt dotterbolag till Sabre Airline Solutions, en konferens tillsammans med företagets kunder – något som kom att kallas UGM, User Group Meeting. Kunderna består av flygbolag från ett 50-tal länder spridda över alla världsdelarna. Att ta sig till Sverige är för många kunder en tidskrävande och kostbar uppgift men ändå kommer de allra flesta till detta möte, år efter år. Från Sabre´s sida stod det alltmer klart att detta möte var en av de allra mest prioriterade händelserna under året – något man helt enkelt inte ville missa. Ett av Sabre´s primära syften med den årliga konferensen var därmed uppnått.

Tammsviks Herrgård i Bro kom att bli platsen för Sabre´s UGM hela fem gånger, mellan 2004 och 2011. Första gången ett UGM hölls på Tammsvik var 2004. Detta år ändrades mötet i vissa avseenden. Dels förlades det till juni, veckan före midsommar, dels utökades programmet så tillvida att utöver det ordinarie konferensprogrammet som sträckte över två dagar, la vi till en extra dag i början av programmet. Denna dag kom att benämnas ”Networking Day”. Syftet med en Networking Day är att ge nytillkomna deltagare möjlighet att bekanta sig med varandra och för återkommande deltagare att återupprätta bekantskapen med andra deltagare från föregående år (det var ju ända för de flesta ett helt år sedan man träffades sist). Programmet för denna första Networking Day 2004 var en lättsam tävlingsform med ett antal aktiviteter där deltagarna, som var drygt hundra personer, lagvis skulle samla poäng för laget.

Vi valde och utformade tävlingsgrenarna med utgångspunkt från förutsättningarna på konferensanläggningen. Tammsviks mest framträdande och delvis unika egenskaper är dels den stora gräsmattan om ca 300 x 100 meter som ligger mitt i anläggningen, mellan konferenslokaler, logibyggnader och själva herrgården. Denna yta öppnar för konferensaktiviteter av slag som inte alltid är möjligt på andra anläggningar. Den andra framträdande egenskapen är Tammsviks läge vid Mälaren. Knappt hundra meter nedanför herrgården ligger vattnet. Här finns dels en sandstrand, dels en lång brygga – det vill säga som klippt och skuret för allsköns vattenrelaterade aktiviteter.

Med utgångspunkt från detta bestod programmet på Networkingdagen av grenarna Radioflyg, Vattenskidor och Windsurfing.

- Radioflyg: Gräset klipptes riktigt kort på en sträcka, cirka 4 meter bred och 150 meter lång. Ett par duktiga radioflygare engagerades som ledare och till mötet fick de bygga ihop ett antal ”lättflugna” flygplan. Ett femtontal flygplan stod snyggt uppställda när deltagarna anlände. Radioenheterna var parallellkopplade för att möjliggöra så kallat dubbelkommando. Själva tävlingsmomentet bestod i att, när den erfarne radioflygaren startat planet och tagit upp det på viss höjd, lämna över kontrollerna till deltagaren. Deltagarens uppgift blev att manövrera planet i enklare formationer – och bibehålla kontrollen över det så länge som möjligt. När risken för haveri kom till en viss gräns, tog helt enkelt instruktören över kontrollen av planet från sin radio. Ju längre tid desto högre poäng alltså. Aktiviteten blev mycket uppskattad – stor spänning och full sinnesnärvaro krävdes.

- Vattenskidor: Bryggan på Tammsvik är lång vilket möjliggjorde 2 st stationer, varav den ena var Vattenskidor. Båt med förare, vattenskidor och flytväst fanns till hands. Tävlingsmomentet var enkelt – man skulle helt enkelt komma igång och hålla sig stående under en färd som varade ca 3 minuter. Det viktiga i denna gren var nog inte tävlingsmomentet. Många av konferensdeltagarna hade aldrig stått på vattenskidor. Viss hade gjort det – men för länge sedan. Vi hade tur med vädret och vattentemperaturen. Många åskådare samlades på bryggan och njöt av både solsken och varierande uppvisning.

- Windsurfing: I den andra änden på bryggan var det windsurfing som gällde. Ett par bojar var utlagda som bildade en bana som man skulle ta sig runt. Varje lag fick utse två deltagare som genomförde laginsatsen i denna gren. Det visade sig att många behärskade grunderna i vindsurfing. Några lag lyckades till och med ta sig runt med båda lagmedlemmarna på brädan samtidigt. De belönades med extra poäng och publikens stora förtjusning.

Networkingdagen var till ända vid 18-tiden. Deltagarna fick en timmes ”fritid” varefter alla samlades i baren för eftersnack. Stämning var hög. Folk hade mycket att berätta om, kommentera och skratta åt. Barriärerna var brutna, spontaniteten hade infunnit sig. middagen började kl 19:30.

De följande 2 dagarna bestod av konferenser i flera parallella seminariespår. Mycket tack vare den avspända atmosfär som Networkingdagen lagt grunden till blev hela konferensen mycket produktiv.

På den avslutande samlingen ställde vi frågan om var deltagarna skulle vilja vara nästa år. Samtliga som yttrade sig sa ”Tammsvik!”. Så fick det bli och som sagt 4 gånger ytterligare kom vi att förlägga Sabre´s UGM till Tammsvik.

Tammsviks Herrgård är utmärkt för denna typ av möte bland annat av följande skäl:

- Läget och omgivningarna: särskilt för en multinationell grupp med deltagare från ett 40-tal länder över hela världen, ger den omgivande naturen, de böljande fälten, närheten Mälaren och dess öar (som besöktes påföljande år när vi arrangerade en båtorientering från Sigtuna till Tammsvik, se separat artikel) en unik upplevelse – och helt uppenbart så bra att de ville komma tillbaka år efter år

- Anläggningens variation vad gäller lokaler, utspridda i olika byggnader. Detta att konferensdeltagarna ska behöva gå mellan olika byggnader kan ju vara en olägenhet. Men samtidigt är det en möjlighet att få röra på sig, få frisk luft hämta en kopp kaffe och småprata med varandra

- Herrgården och dess matsal. Vi fick nätt och jämnt plats på Tammsvik (ca 130 personer). Vi arrangerade musikshow på en liten scen. Showen var interaktiv dvs deltagarna var ytterst engagerade i underhållningen. Från matsalen en kväll i juni är vyerna utanför, över stranden, parken och Mälaren, fantastiska – perfekt svensk inramning.ARTIKEL #2

Anläggning: c/o Tammsviks Herrgård, Bro Stockholms län

Båtorientering - Succéartad konferensaktivitet på Mälaren med kunder från hela världen

Vårt årliga kundmöte med flygbolag inbjudna från alla världsdelar till en 3-dagarskonferens på Tammsviks Herrgård började detta år – inte på Tammsvik utan i Sigtuna hamn.

Deltagarna fick åka buss och taxi direkt efter landning på Arlanda, till Sigtuna. Vi tog hand om deras bagage och transporterade det till Tammsvik. Deltagarna delades in i lag om 3 till 4 personer. Vid kajen låg 15 stycken styrpulpetbåtar och väntade.

Uppgiften för lagen var att hitta konferensanläggningen, det vill säga på egen hand navigera från Sigtuna till Tammsvik, en sträcka över östra Mälaren på cirka 25 nautiska mil, om man färdas den kortaste vägen. Lagen utrustades med flytväst och övrig säkerhetsutrustning, nödproviant, sjökort, kompass, instruktion och scorekort.

Längs den tänkta rutten fanns ett antal positioner utmarkerade på öar och längs fastlandets stränder. På dessa stationer skulle lagen göra strandhugg och utföra uppgifter; fysiska prov blandat med mentala utmaningar. Bågskytte, simning och boule, varvades med gåtor, räkneövningar och jätteplockepinn. Ibland var utmaningen att verkligen hitta fram till stationen stor. Vinnaren var det lag som samlade flest poäng på stationerna samt hade den bästa tiden på sträckan Tammsvik – Sigtuna.

Off You Go – lagen startade med 10 minuters mellanrum och gav sig av ut på vatten som ingen av dem tidigare ens sett på bild – i landskap och natur som de knappt visste existerade. Notera att båtarna framfördes helt av dem själva – erfarenheten av båtlivet var starkt varierande. Följebåt hade vi givetvis men den fick en förhållandevis lugn dag.

Halvvägs längs sträckan passerar man genom Stäketskanalen. Här fanns förberett med kaffe och smörgås i serveringen på Stäkets Skeppshandel.

Rutten gick vidare ut på Görväln och via alternativa sund, ut på Brofjärden. Vi hade tur med vädret – ca 23 grader och vindstilla. Ett ekipage gick på grund och fick hjälp med att byta propeller, några körde mindre ekonomiskt och behövde därför bränslepåfyllning – något den ambulerande följebåten assisterade med längs rutten.

Det första laget som nådde Tammsvik avverkade hela sträckan inklusive strandhugg på två och en halv timme, det sista anlände 4 timmar efter starten i Sigtuna. Dagen blev utan kundförluster – alla ekipage kom fram välbehållna och glada.

På stranden följde därefter prisutdelning, eftersnack och svalkande öl – stämningen var på topp, alla pratade med alla om sina nya upplevelser. De följande dagarnas konferens blev lyckade.

Detta var kundmötet 2005. På allas starka begäran arrangerade vi båtburna aktiviteter i andra former under flera av de kommande åren där baserna för aktiviteterna var Tammsvik, Aronsborgs Konferenshotell samt Bergendal Meetings (se kommande konferensreferat).


FÖRFRÅGAN